Dakengigant MSQ: van transformatorhuisje tot 200.000m² op de Maasvlakte

maart 5, 2021

De broers Martin en Robert Mastenbroek staan met Huberto van der Schuit en Joost Duvekot aan het roer van MSQ, de specialist op het gebied van daken. Maar het begon allemaal een generatie geleden, bij vader Martin Mastenbroek senior. Die vanaf dag één al dacht en handelde als directeur van een grote organisatie. Zijn zonen halen onvergetelijke anekdotes uit de oude doos op.

Toen senior nog de junior was
In 1962 begon Martin Mastenbroek senior met Consolidated Nederland, wat later MSQ zou worden. “Hij werkte als vertegenwoordiger in dienst bij een dakdekkersbedrijf, maar besloot al snel voor zichzelf te beginnen.” Dat de naam Consolidated nogal groots en internationaal aandoet voor een dakdekkende eenpitter is geen toeval, lacht Robert. “Dat klonk Amerikaans. En vooral in die tijd was alles wat uit Amerika kwam reuze interessant. Klein beginnen bestond niet in het vocabulaire van onze vader.”

Fiets om de hoek geparkeerd
Dat Martin senior wel degelijk klein begon, blijkt uit het feit dat hij nog niet eens een auto bezat. “Hij nam de trein naar een klant, huurde een fiets op het station, parkeerde die vervolgens om de hoek en liep het laatste stukje naar zijn afspraak”, vertelt Robert. “Thuis nam onze moeder standaard op als de secretaresse. We hadden een extra lange snoer aan de telefoon, zodat ze nog op kon nemen als ze achterin de tuin de was stond op te hangen.”

Busje nummer elf
Als hij zonder werk zat, belde Martin senior zijn klanten met de mededeling dat hij nog wel ergens een gaatje in zijn agenda had, mocht er nog snel een klusje uitgevoerd moeten worden. Ook reed hij op een gegeven moment rond in een busje met groot het cijfer elf achterop. “Om de schijn te wekken dat er dus nog tien andere busjes van Consolidated Nederland rondreden”, grijnst Martin junior. “Die bluf zat er goed in bij onze vader. Dat begon al bij zijn allereerste klus: een transformatorhuisje van anderhalf bij twee meter op Schiphol. Ik denk dat ze daar heus wel merkten dat het zijn eerste opdracht was, maar het niet lieten blijken. Mooi dat ze hem die kans gunden.”

Bedenker van de verzekerde garantie
Vanuit dat ene transformatorhuisje is Consolidated Nederland verder en verder gegroeid. Robert: “Onze vader dacht hartstikke commercieel, was ontzettend gedisciplineerd en altijd al bezig met innoveren. Naast het traditionele dakdekken ontwikkelde hij ook volop nieuwe producten voor op en naast het platte dak. En in de jaren 80 bedacht hij de verzekerde garantie, inmiddels geïntegreerd in heel wat branches. In diezelfde jaren begon het bedrijf pas echt te groeien.”

Tijd voor de tweede generatie….
Wordt vervolgd!