De kunst van ondernemen

juni 24, 2021

Kunst speelt een grote rol in de levens van Martin en Robert Mastenbroek. De broers zijn eigenaar van MSQ, dat investeert in bedrijven die werken op, voor of aan het dak. De liefde voor kunst is niet alleen verweven in hun dagelijkse leven, maar ook in hun onderneming.

Waar komt jullie liefde voor kunst vandaan?

 Martin: ‘’Schilderijen zijn een gezamenlijke passie van ons, met de paplepel ingegoten door onze ouders, die kunst verzamelen zolang ik me kan herinneren. Langzamerhand zijn we zelf ook kunst gaan kopen. Het MSQ-kantoor in Gorinchem hangt er inmiddels vol mee. Er is geen leeg stukje muur meer te vinden.”

Robert: ‘’Ieder jaar kopen we wel wat schilderijen. Gewoon, omdat we het mooi vinden en er vrolijk van worden. Dat laatste is het belangrijkste: telkens als ik voorbij een schilderij loop, moet het een glimlach op mijn gezicht toveren.”

Hoe reageren jullie collega’s op die overdaad aan kunst op kantoor?

Martin: ‘’Die genieten er vaak van zonder dat ze er zelf erg in hebben. We horen van collega’s nooit zoveel over de schilderijen, tot er een verplaatst wordt. Dan missen ze hun prettige uitzicht en maken ze zich hard dat het schilderij weer bij hun plek komt te hangen, haha.”

Robert: ‘’Er ontstond zelfs eens een discussie over. Een collega verhuisde naar een andere werkplek en wilde graag ‘zijn’ schilderij meeverhuizen. Daar waren andere collega’s het weer niet mee eens, omdat ze ook gehecht waren aan het schilderij. Dat vind ik dan heel grappig.”

Wat is jullie visie op ondernemen?

Martin: ‘’Wij laten onze mensen vrij. Ze krijgen de ruimte om te ondernemen. Wij lopen ze dus niet voor de voeten. En we hangen al helemaal niet elke dag aan de lijn om te vragen of ze hun targets wel gaan halen. Zakelijkheid wordt vaak als een eis voor succesvol ondernemen gezien, maar wij ondernemen juist vanuit de menselijke benadering.’’

Robert: ‘’Het ondernemen zit in ons bloed, we hebben het niet van een vreemde. Onze vader delegeerde de dagelijkse leiding al vanaf het moment dat het kon. Hij wilde zich kunnen focussen op verkoop en innovaties. Als je succesvol wilt ondernemen, moet je zorgen dat je een team van goede mensen om je heen verzamelt.’’

Wat is volgens jullie de sleutel tot succesvol ondernemen?

 Martin: ‘’Een commerciële en innovatieve instelling. Als organisatie zijn we continu in beweging en ik denk dat je daarmee een heel eind komt.”

Robert: ‘’Kwaliteit is voor ons ook enorm belangrijk. Als je zorgt dat je kwalitatief goede producten tegen een schappelijke prijs levert, willen klanten graag met je werken.”

Zijn er verbanden tussen kunst en de kunst van het ondernemen?

Martin: ‘’Een kunstenaar probeert continu iets te vangen, nieuwe invalshoeken te zien, nieuwe dingen te bedenken. Dat doen wij bij MSQ precies zo. We herhalen geen trucje, Als het er nog niet is, vinden wij het wiel uit. Een dak aanbrengen is een repeterend proces, de essentie blijft hetzelfde. Maar als MSQ blijven we in ontwikkeling en werken we altijd aan innovaties, waardoor we die essentie steeds op een andere, slimmere manier weten te vatten. Dat is ook wat een kunstenaar doet.”

Robert: ‘’Plezier is voor mij ook een raakvlak. Genot uit de kleine dingen in het leven weten uit te vergroten en vast te leggen. Zo kijk ik naar kunst en zo doe ik zaken.”