Duurzaam ondernemen doe je in kleine stapjes … of toch niet?

mei 20, 2021

Bij ondernemer in daken MSQ staat duurzaam ondernemen hoog in het vaandel. Maar die heb je vast eerder gehoord. Toch is dit verhaal anders: MSQ is druk bezig een voorlopersrol in hun branche in te nemen. Ze beginnen dan ook meteen groots: met een eigen bos. MSQ-directieleden Martin Mastenbroek en Joost Duvekot delen hun stappenplan.

Stap 1 | Denk groot, begin met een bos

Martin: “De droom van een eigen bos is er al sinds 2008. Na een belletje met Staatsbosbeheer bleek dat we samen die droom konden verwezenlijken. In het begin waren ze best sceptisch. Een dakdekkersbedrijf, welk addertje schuilt daaronder … Toen ook Staatsbosbeheer overtuigd was van ons plan, zijn we begonnen met het aanplanten van 30.000 boompjes in een gebied bij Dordrecht. We vinden het belangrijk te investeren in een project dichtbij huis. Ook de natuur in Nederland heeft het zwaar te verduren. Het project staat nog in de kinderschoenen; het bos lijkt op dit moment meer op een enorm veld vol onkruid. Over dertig jaar is het bos volgroeid. Dat hoop ik nog mee te maken.”

Joost: ‘’Hoe cool is dat: wandelen door je eigen bos?! Een plek waar we rust kunnen vinden, met klanten, collega’s en natuurlijk hun gezinnen. Een plek die vooral ook voor iedereen bestemd is. Groen ondernemen vinden we belangrijk bij MSQ. Hoe bijzonder is het dan als je nu al bewust bezig kunt zijn met het nalaten van een fijne plek voor volgende generaties? Als eerste dakdekkers-onderneming investeren we actief in de compensatie van onze CO2-uitstoot door het aanplanten van een bos in Nederland. We willen daarmee ons land mooier achterlaten dan hoe we het aantroffen.”

Stap 2 | Schakel terug: elektrisch wagenpark

Joost: ‘’Onze busjes rijden nu nog op diesel. Persoonlijk vind ik dat niet meer van deze tijd. Ik ben een promotor van elektrisch rijden, rijd het zelf ook. Er zijn momenteel nog best wat praktische bezwaren te bedenken bij een volledig elektrisch wagenpark voor MSQ. Het belangrijkste bezwaar is de actieradius. Heel Nederland doorrijden in een elektrische werkbus vraagt de nodige oplaadmomenten en maakt een efficiënte dagplanning uitdagend. Maar daar wil ik me niet door tegen laten houden. Veel van de dakinspecteurs voor het dagelijks onderhoud zijn vooral actief in een specifieke regio en vaak ook in een specifieke stad, waar ze soms ook nog zelf wonen. Voor deze groep dakdekkers is de ’beperkte’ actieradius niet per se meer een belemmering. Deze collega’s kunnen als eerste de overstap maken in deze transitie. Op dit gebied gaan we onze uitstoot drastisch verminderen.”

Martin: ‘’Ik denk nog een stap verder: in combinatie met het gebruik van zonnepanelen is het zelfs mogelijk om te rijden op zelf opgewekte energie. Hoe gaaf is dat?”

Stap 3 | Vergroot je klimaatbewustzijn, verklein je footprint

Martin: ‘’Binnen tien jaar willen we volledig CO2-neutraal werken. Veel sneller dus dan het klimaatakkoord voorschrijft. Daar ligt een uitgebreid plan voor klaar, waarin is uitgewerkt hoe we op allerlei gebieden vooruitstrevend kunnen zijn. Denk aan het gebruik van zonnepanelen, warmtepompen en een elektrisch wagenpark. Het is allemaal niet zo ingewikkeld, maar je moet het wel gaan doen en erin investeren.”

Joost: ‘’Ons kantoor in Gorinchem is al dusdanig aangepast dat we het zo CO2-neutraal mogelijk kunnen inrichten. Ik kijk echter niet alleen naar onszelf, maar ook naar onze leveranciers. Die daag ik uit om actief bezig te gaan met verduurzaming. Dat bewustzijn kunnen wij als grote partij ook bij hen inprenten. Op materialen en processen rondom dakbedekking valt nog een hoop duurzaamheidswinst te behalen. En wat Martin al aangaf: over tien jaar is MSQ een klimaatneutrale organisatie.”

Stap 4 | Oog op de toekomst

Martin: ‘’We zijn altijd bezig met duurzaam innoveren. Als je me vraagt hoe de wereld op het dak er over tien jaar uitziet, denk ik dat alles veel duurzamer is. De daken zullen multifunctioneler toegepast worden, ze krijgen extra functies. Platte daken zijn uitermate geschikt voor zonnepanelen, groenbedekking, waterberging of een combinatie daarvan. Zo’n oppervlakte is zo veel meer dan simpelweg een dak. Je ziet steeds meer van die toepassingen, maar het kan nog veel beter.”

Joost: ‘’We streven ernaar om in zo min mogelijk jaar de meest innovatieve en duurzame dakdekker van Nederland te worden. MSQ schiet door het dak en onze groei-ambities leven meer dan ooit tevoren. Hoe groter we worden, hoe meer invloed we kunnen uitoefenen op een duurzamere dakdekkersbranche en een groenere wereld.”