MSQ- bestuurder Robert Mastenbroek: “Medewerker vind ik een stom woord”

april 9, 2021

Drie prikkelende stellingen, vier mannen die daarop reageren. Martin en Robert Mastenbroek, Huberto van der Schuit en Joost Duvekot vormen gezamenlijk de directie van MSQ, een familiebedrijf met diepe wortels in de dakenbranche. Wat verstaan zij nou onder een gezonde bedrijfscultuur?

 

Stelling 1
Werk en privé horen strikt gescheiden te zijn;

Robert: ‘’Dat gaat bij ons niet op. We zijn een familiebedrijf en ik ben het als zoon van oprichter Martin senior gewend dat werk en privé in elkaar overlopen. Mijn vader is bijna 86 jaar en nog steeds nauw betrokken bij MSQ. Hij is een echte sfeermaker die de bedrijfscultuur bewaakt.”

Martin: ‘’Vroeger stonden op een jubileum de dakdekkers met onze moeder te dansen, maar die tijd ligt achter ons. Al staan we nog altijd klaar voor onze mensen. Als er problemen zijn in de privésfeer van een collega, helpen we. Of dat nu in tijd of geld is. En tijdens werktijd mag er ook best over privézaken gesproken worden of naar een belangrijke voetbal- of wielerwedstrijd gekeken worden.”

Huberto: ‘’Voor mij lopen werk en privé fantastisch in elkaar over. Daar voel ik me goed bij, want het geeft een gevoel van vrijheid. Ik vind een prettige werksfeer belangrijk. Ik doe er dan ook alles aan om mijn collega’s te ondersteunen waar mogelijk. Tot aan het meehelpen zoeken naar een geschikte fysiotherapeut als iemand klachten heeft. Betrokkenheid is de brandstof voor succes.”

Joost: ‘’Bij mij is die scheiding tussen werk en privé wat strakker. Al is dat zeker geen maatstaf voor MSQ. Er ontstaan de nodige vriendschappen bij ons op de werkvloer. Ik ben wel betrokken bij mijn collega’s en leef mee bij geboortes, overlijden of andere zaken die in de privésfeer spelen. Door de open cultuur die er bij MSQ heerst, leer je elkaar goed kennen. En de regelmatige borrels en barbecues zijn ook bepaald geen straf.”

 

Stelling 2
Je opsluiten in je kantoor past niet meer bij deze tijd;

Martin: ‘’Ik wil zo min mogelijk weten van hiërarchie op de werkvloer. Heb een hekel aan ivoren torens. Daarom zit ik ook gewoon tussen mijn collega’s in onze kantoortuin. Ik had een tijdje een eigen kantoor, maar toen begon ik te merken dat mensen al zenuwachtig werden als ze alleen maar langs liepen. Verschrikkelijk. Mijn vader had overigens ook nooit een eigen kantoor.”

Huberto: ‘’Ja, ik ben dus de enige binnen MSQ die wél een eigen kantoor heeft. Maar dat zie ik absoluut niet als privilege of statusdingetje. Ik voer regelmatig vertrouwelijke gesprekken en dan is het fijn als er even een deur dicht kan. De rest van de tijd staat diezelfde deur wagenwijd open voor iedereen.”

Robert: ‘’Ik voel me niet meer dan een ander. Medewerker vind ik dan ook een stom woord. Ik noem de mensen met wie ik werk collega’s, want dat zijn het ook. Soms merk ik dat hiërarchisch denken ingebakken zit. Zo werd een van onze collega’s van hoofd boekhouding gepromoveerd tot financieel directeur en plots voelde je afstand ontstaan. Terwijl we juist graag willen dat iedereen alles tegen ons kan en durft te zeggen.”

Joost: ‘’Ons kantoor in Gorinchem is gebouwd als traditioneel kantoorpand, inclusief hokjes. Toen het tijd was voor een opknapbeurt, hebben we de hele boel opengetrokken en een kantoortuin gecreëerd. Dat bevalt mij goed. Je staat in direct contact met je collega’s en je hoort nog eens wat. Er zijn gelukkig ook voldoende plekken om even de stilte op te zoeken.”

 

Stelling 3
Werk moet bovenal leuk zijn, daarna pas telt het resultaat;

Huberto: ‘’Ik probeer mijn werk zo leuk mogelijk te maken, maar kom er niet onderuit om eerst en vooral resultaatgericht te denken. Het is keihard werken én leuk tegelijkertijd. In mijn begindagen bij MSQ vroeg ik Martin wat hij wilde bereiken. Zijn antwoord? ‘Ik wil gewoon met plezier naar mijn werk gaan.’ Ik geloofde daar niet in, maar hij belijdt die woorden nog iedere dag.”

Martin: ‘’Iedereen is altijd maar met die cijfertjes bezig. Het enkel najagen van financiële doelstellingen vind ik kortzichtig. Dan vergeet je andere dingen die minstens even belangrijk zijn, zoals plezier maken. Dat is mijn nummer één kwalitatieve doelstelling. Ik wil dat iedereen binnen MSQ met plezier naar zijn werk gaat en zich veilig voelt binnen het bedrijf. Dan volgt het resultaat vanzelf.”

Joost: ‘’Voor mij staat het resultaat voorop. Natuurlijk is het mooi als dat hand in hand kan gaan met leuke dingen doen. Maar ik ontkom er niet aan om me ook bezig te houden met minder leuke dingen. Al zorg ik echt wel dat ik plezier in mijn werk houd. Dat is namelijk een wezenlijk onderdeel van de MSQ-cultuur.”

Robert: ‘’Ik kan kort zijn, want ik sluit me aan bij mijn broer Martin: als je plezier hebt in wat je doet, volgt het resultaat vanzelf. Ik hoop dan ook dat iedereen binnen MSQ het waanzinnig naar zijn zin heeft.”