MSQ groeit: de voordelen en valkuilen

maart 25, 2021

MSQ groeit: de voordelen en valkuilen

Allround dakspecialist MSQ is in een aantal decennia uitgegroeid van eenmanszaak tot miljoenenbedrijf. Directieleden Martin, Robert, Joost en Huberto zijn binnen MSQ verantwoordelijk voor bedrijfsovernames. Samen bespreken ze de voordelen, maar ook de valkuilen van een snelgroeiende onderneming.

Voordeel
Ruimte voor ontwikkeling

Martin: ‘’Door de omvang van onze organisatie kunnen we middelen vrijmaken om te investeren in innovaties. Een goed voorbeeld daarvan is Dakota, onze online tool voor dakmanagement. Een innovatie waar we miljoenen euro’s in investeerden. Logischerwijs onhaalbaar voor een kleiner dakdekkersbedrijf.’’

Huberto: ‘’De bedrijven die onder de MSQ-paraplu vallen, deinen veel makkelijker mee op nieuwe ontwikkelingen en innovaties. Dat borgen wij voor ze.’’

Valkuil
Beheersing

Huberto: ‘’Het beheersbaar houden van een grote organisatie is absoluut een opgave. Onder MSQ hangen vijftien organisaties die we in control moeten houden. Hoe minder tijd je daarvoor hebt, hoe meer je gedwongen wordt los te laten. Dat vertrouwen hebben we volledig in de mensen die we daarvoor inschakelen, maar de juiste mensen vinden kan een worsteling zijn. De huidige arbeidsmarkt is zeer competitief. Dat maakt beheersbaarheid van een groeiende organisatie een continue uitdaging.”

Voordeel
Inkoopvoordeel

Martin: ‘’Onze schaalgrootte vertaalt zich naar betere inkoopprijzen. Door onze omvang kunnen we rechtstreeks bij leveranciers inkopen, die normaliter enkel via tussenpersonen verkopen.’’
Huberto: ‘’Hoe meer groei, hoe meer inkoopvoordeel we kunnen bedingen. Daar profiteren alle aan MSQ-gelieerde ondernemingen direct van. Dat scheelt zo een paar procent marge.”

Valkuil
Bureaucratie

Huberto: ‘’Voor een organisatie van onze omvang vind ik dat we erg efficiënt werken. Onze overhead is geminimaliseerd. Maar hoe lean we als organisatie ook zijn, je loopt altijd het risico dat met de groei van MSQ ook de bureaucratie groeit. Op deze valkuil zijn we zeer waakzaam.”

Voordeel
Werkgelegenheid

Joost: ‘’Groei betekent meer werkgelegenheid. Als je groeit, ontstaan er simpelweg meer banen. Daarnaast zie je schaalvergrotingen in onze markt. De leveranciers worden groter, internationaler en breder qua aanbod, maar je ziet ook dat de concurrentie groter wordt. Wij willen marktleider blijven, waarvoor groei essentieel is. Het wordt lastiger om goede mensen voor op het dak te vinden, maar we hopen daar onze schaalgrootte een interessante werkgever te zijn en blijven.”

Valkuil
Risico

Joost: ‘’Je zou zeggen dat een bedrijfsovername geen hogere wiskunde is. Je legt wat geld op tafel en de deal is gemaakt. Daarna begint het echter pas. Bedrijfsovernames brengen veel risico’s met zich mee. Van tevoren kun je nooit helemaal in het bedrijf kijken. Wat je ziet, is de buitenkant: de cijfers, het aantal werknemers, de omzet, winst, klanten. Mijn filosofie is dat de mensen het bedrijf maken. En laat dat nu net een van die dingen zijn waar je vooraf lastig inzicht in kunt krijgen. Daarom moet je bij een bedrijfsovername ook je gut feeling volgen. En al vergroot dat het risico, tot op heden heeft ons gevoel ons gelukkig nog niet in de steek gelaten.”

Voordeel
Doorgroeimogelijkheden

Martin: ‘’Onze omvang biedt veel doorgroeimogelijkheden. Zelfs zijwaarts: collega’s kunnen aan de slag bij de verschillende MSQ-bedrijven om hun talent verder te ontplooien, nieuwe kansen te grijpen of simpelweg wat dichter bij huis te gaan werken. Ik vind het fantastisch dat wij dat als MSQ kunnen faciliteren. Onze collega’s zijn voor ons het allerbelangrijkst.’’