Tijd voor de tweede generatie…

maart 12, 2021

Dat Martin en Robert als tweede generatie zouden instappen, was geen expliciete wens van hun vader. “Onze ouders lieten ons daar los in”, aldus Martin. “Ik denk wel dat pa er blij mee was dat we instapten. Zo werd Consolidated Nederland een familiebedrijf en kon hij stap voor stap de sleutels aan ons overdragen.” Na meerdere functies binnen het bedrijf bekleed te hebben, werd Martin algemeen directeur en Robert commercieel directeur.

‘Het voelt nog altijd als een familiebedrijf’

Direct na zijn studie stapte Martin in het familiebedrijf: ‘’De sfeer die onze vader in het bedrijf bracht, hangt er nog altijd. Ook de normen en waarden van een familiebedrijf zie je nog duidelijk terug binnen MSQ: we laten mensen vrij, rekenen ze niet overal direct op af, staan altijd voor ze klaar en kijken vooral naar de lange termijn.”

Robert rolde op 21-jarige leeftijd het familiebedrijf in, toen er behoefte was aan acquisitie. Met een stapel folders onder zijn arm klopte hij enthousiast op heel wat deuren. “Ik was een soort Jehova’s getuige”, lacht hij. “Dat was een ontzettend leuke tijd, want ik maakte van alles mee onderweg. Ik begon meestal in de kelder, waar het hoofd van de technische dienst weggestopt zat, om op het dak te eindigen voor een korte inspectie. Uit die gesprekken kwamen dan weer aanvragen voort. Maar ik moet eerlijk bekennen, zonder mijn broer Martin had ik het nooit gekund. We vullen elkaar goed aan en we hebben het geluk dat we ons werk allebei ontzettend leuk vinden. Die warme familieband maakt mijn werk heel prettig.

‘M in het kwadraat’

Qua groei liep Consolidated Nederland tegen haar plafond. Martin: “De omzet vlakte af, maar de indirecte kosten voor bijvoorbeeld automatisering en marketing liepen op. Groei was wat ons betreft een mooie optie. Nadat we officieel eigenaren werden van het bedrijf, zijn we ons gaan oriënteren op overnames van bedrijven binnen onze branche. Die groeistrategie pakte succesvol uit. Van Consolidated Nederland werden we Consolidated Groep en nu dus MSQ Groep. MSQ staat voor Mastenbroek squared, M-kwadraat, aangezien we onszelf blijven vermenigvuldigen.”

‘De directie vullen met alleen maar familieleden is ongezond’

Huberto: ‘’Ik vind het goed dat er balans is. Het is mijn rol om met mijn kritische blik de familie uit te blijven dagen. Ik voel me één met de familie, maar als externe bestuurder wordt ook van mij verwacht dat ik een pain-in-the-ass kan zijn. Het bedrijfsbelang staat daarbij altijd voorop.”
Joost: ‘’Martin en Robert zijn heel bescheiden, dat zit in hun karakter. Ik ben meer van het doorpakken en met grote stappen vooruit. Ik ben niet bang om Martin en Robert scherp te houden. Daarom vullen we elkaar in deze combinatie goed aan. Als viereenheid zijn we allemaal totaal verschillend, wat juist weer goed samengaat. Al vind ik dat er best een vrouw bij mag in de directie, maar die zijn in onze branche helaas moeilijk te vinden.”
Martin: ‘’De diversiteit aan karakters binnen de directie juich ik toe. Ik vind het fantastisch om mensen om me heen te verzamelen met een ander wereldbeeld. Door te blijven sparren met elkaar, komen we steeds weer een stap verder. Van nature ben ik een innovator en vanuit die rol vraag ik mezelf regelmatig af: ben ik nog die frisse wind? Zolang het antwoord ‘ja’ is, blijf ik doorgaan!”
Robert: ‘’Onze vierkoppige directie voorkomt dat Martin en ik met oogkleppen op ons werk doen. Het houdt ons scherp. Soms is het irritant, maar dat ervaar ik juist als prettig. Het dwingt me namelijk om met een andere blik naar MSQ te kijken.”

‘Binnen een familiebedrijf is het prettig zakendoen’

Huberto, CFO bij MSQ en sinds 2006 in dienst, maakt geen onderdeel uit van de familie, maar voelt de familiale verbondenheid wel: ‘’Ik werkte niet eerder voor een familiebedrijf. Het is dus nieuw voor me dat ik direct samenwerk met de hoofdaandeelhouders van de familie. In de praktijk merk ik dat de lijntjes veel korter zijn en er daardoor automatisch ook minder bureaucratie is dan bij een ‘gewoon’ bedrijf. Als ik een idee heb, drop ik dat en kan ik er daarna direct mee aan de slag. Dat ondernemende vind ik geweldig.”
Joost, COO bij MSQ en bijna vijftien jaar in dienst, is al die tijd gebleven dankzij de familie: ‘’De sfeer binnen dit bedrijf is gewoon prettig. Ik kan goed met Martin en Robert samenwerken en de vrijheid en ruimte die ik heb, vind ik fijn. Ik voel me thuis en volledig op mijn gemak bij de familie. Martin en Robert zijn het DNA van het bedrijf, dat komt overal in terug. Een familiebedrijf heeft iets heel moois: het is niet per se alleen winst die voorop staat, maar ook het leuke zakendoen en het plezier wat daaraan verbonden is.’’

‘Onze kernwaarden zijn onze toegevoegde waarde’

Martin: ‘’Ik vind dat we een bedrijf hebben staan waar we trots op mogen zijn. Onze familie staat goed en eerlijk in het leven, binnen ons bedrijf willen we dat niet anders. MSQ had een commissaris die zei: ‘Als ik later oud ben, wil ik dat mijn kleinkind kan zeggen dat opa het altijd netjes en keurig heeft gedaan en nooit iemand heeft bedonderd.’ Dat kan ik alleen maar beamen.’’
Robert: ‘’De waarden van ons familiebedrijf die ik écht voel en leef, zijn: eerlijk, zorgzaam, gezellig, oprecht, integer. Dat zijn dan ook tegelijk onze kernwaarden. Ik zie MSQ als een fundament, een plek waar je je goed kunt voelen.’’
Joost: ‘’Ik typeer MSQ als sociaal, open, eerlijk en ondernemend. Binnen onze branche zijn we andersdenkend, durven we met een andere bril naar zaken te kijken die vast lijken te staan.”